OnlinePCVærktøjer

Dropbox til fildeling og synkronisering

DropboxDropbox er et rigtig smart værktøj til synkronisering af filer mellem platforme/PC’er m.v., men kan bruges til meget mere.

Synkronisering

Det primære formål er nok at give mulighed for at synkronisere filer fra en mappe på PC’en, ud til ens Dropbox-konto på nettet og derfra videre til andre enheder man har installeret Dropbox på.

Ved oprettelse af en Dropbox-konto får man gratis 2GB plads. Hvis man får brug for mere, må man betale for det. Man installerer Dropbox på ens PC og sætter den til at styre en given mappe på harddisken. Alt hvad der sker i denne mappe (oprettelse, ændring og sletning af filer), synkroniseres lynhurtigt ud på nettet til ens konto (som oven i købet laver versionsstyring af filerne) og herfra hurtigt over på øvrige PC’er/enheder hvor man har Dropbox installeret på.

Hvis man sidder på en fremmed PC, vil man have ens filer tilgængelige via Dropbox’ens hjemmeside.
Du kan se en meget overbevisende demo af Dropbox her: https://www.dropbox.com/screencast.

Flere mapper

Dropbox overvåger kun een mappe, men man kan snyde lidt og få indhold i flere steder fra via symbolske links/softlinks. I windows kan det f.eks. gøre på denne måde:

  1. Start en kommando-box (vælg Start->Kør og skriv ”cmd”)
  2. Naviger til Dropbox-mappen (f.eks. ”cd \”C:\Users\Johannes\Documents\My Dropbox>””)
  3. Opret et symbolsk link til en mappe (f.eks. ”mklink /d minDBLinkMappe D:\Dokumenter\MinFjerneMappe”)

(Se evt. mere beskrivelse her: http://www.technospot.net/blogs/how-to-create-symlinks-in-vista/.)

Fotoalbum

I Dropbox-mappen er der en fotoalbumsmappe og alle biller der puttes i denne, vil fremkomme i et webalbum på Dropbox’ens hjemmeside.

Send store filer

Hvis man ønsker at sende en stor fil til en anden person, vil man ofte være ret begrænset i hvor stor filen så må være – typisk omkring 10MB. Her kan man så benytte sig af tjenester som f.eks. https://www.yousendit.com/. Har man en Dropbox, kan det dog gøres meget enkelt:

  1. Læg den store fil i din Dropbox-mappe.
  2. Peg på filen og via højre musemenu vælges Dropbox->Copy Public Link.
  3. I udklipsholderen findes nu en adresse på filen, som man kan klistre ind i en email til personen, der så downloader filen fra ens Dropbox på nettet uden at vedkommende behøver at være Dropbox-bruger eller har anden adgang til ens konto.

Fildeling

Man kan dele mapper med andre Dropbox-brugere ved at pege på mappen og via højre musemenu vælge ”Dropbox->Share This Folder”. Så kommer man ind på ens Dropbox-konto og kan sende  invitationer til dem man vil dele mappen med. Når disse accepterer invitationen, vil filer i mapper automatisk synkroniseres mellem brugerne. På denne måde kan man dele fotos, samarbejde om dokumenter o.l.

Platforme

Dropbox kan bl.a. benyttes på Windows, Mac, Linux og mobile enheder.

Program

Dropbox-programmet installeres normalt på PC’en, men findes også i en portabel udgave, så man let kan kopiere den og de tilhørende data og f.eks. kan have den liggende på en USB-pind. Denne kan f.eks. hentes herfra: http://forums.dropbox.com/topic.php?page=11&id=7729&replies=6. Man skal lede lidt efter versionerne i forum’et, men jeg bruger p.t. følgende: http://dl.dropbox.com/u/2328438/DropBoxPortable.zip. Bemærk den dialog der kommer når man kører programmet første gang og man skal knytte ens Dropbox-konto til!

Oprettelse af Dropbox-konto

Man kan få en Dropbox ved at downloade programmet og registrere sig fra denne side: https://www.dropbox.com/.  – Eller man kan gøre det via siden https://www.dropbox.com/referrals/NTc1NzMwOQ og dermed give både dig og mig 250MB ekstra plads uden at det koster ekstra. :-)

PS: Undskyld til dem der har set dette indlæg før -indlægget gik tabt under flytning af databasen til en anden server og er derfor oprettet igen manuelt.

Skriv et svar